לפי סקר שנערך לאחרונה בישראל נראה כי בקרב הציבור הרחב קיימת בורות רבה בכל הקשור למחלת האסטמה. דעות קדומות וחוסר הבנה הובילו לכך שרבים בקרב הציבור הרחב ולעתים קרובות אף בקרב אלו שחולים במחלה, מקלים ראש בחומרתה ובסכנות הבריאותיות הכרוכות בה. חשוב להבין כי מעבר לפגיעה באיכות החיים היומיומית, המחלה עלולה להוביל למוות בטרם עת. התקף אסטמה חריף עלול להתבטא בקוצר נשימה בדרגת חומרה גבוהה מאוד שאינו ניתן להקלה בעזרת משאף, בתחושת לחץ חזק בחזה וצפצופים שהולכים ומתגברים. בעקבות כך עלול החולה להגיע למצב של אי ספיקה נשימתית ובמידה ולא יטופל בזמן ללכת לעולמו. אי לכך, במידה ואובחנתם כחולי אסטמה, מהרו לקבל טיפול הולם ויפה שעה אחת קודם.
מה היא למעשה מחלת האסטמה?
מחלת האסטמה שקרויה גם גנחת הסמפונות או קצרת נשימתית היא מחלה ריאתית שמאופיינת על ידי התקפים של קוצר נשימה וצפצופים בזמן הנשימה. במהלך ההתקפים מופרש ריר בדרגת צמיגות גבוהה מהדפנות של קנה הנשימה שחוסם את דרכי האוויר ומקשה על הוצאתו. הגורמים למחלה רבים ומגוונים ואין גורם אחד שיכול לגרום להופעתה. בין היתר מדובר על גורמים גנטיים, פתוגניים (וירוסים, חיידקים, זיהום אוויר), אטופיים (תגובה אלרגית), על עישון, דיאטה ותזונה ועוד. חשוב לציין כי בין ההתקפים החולים לא סובלים לרוב מתסמיני המחלה אלא אם כן מדובר על אסטמה כרונית המלווה אותם מדי יום.
הטריגרים להופעת ההתקפים
כל חולה עלול לחוות התקף בתגובה לחשיפה לגורם אחר. בין הגורמים הידועים כיום ניתן למנות מינים שונים של אלרגנים כגון פרוות חתולים או כלבים, אבקות פרחים, אבק ועוד. בנוסף כיום ידוע כי התעמלות מקושרת להופעתם של ההתקפים במיוחד בקרב ילדים, ככל הנראה כתוצאה מהיפרוונטילציה. ישנם חולים אצלם מופיעים ההתקפים בזמן שינוים הורמונאליים כגון בזמן המחזור החודשי וכן מופו מספר מזהמים כגון וירוס RSV שידועים כבעלי פוטנציאל לנבא את הופעתו של התקף אסתמטי.
הטיפול במחלה
מטרות טיפול אסטמה הן לשמור על איכות חייהם של המטופלים, לאפשר להם לעסוק בפעילות גופנית, להפחית במידת האפשר את הופעת ההתקפים, להפחית את השימוש בתרופות וכמובן שלהפחית את חומרת ההתקפים בזמן שהם מתרחשים. ישנן כיום מגוון רחב של טכניקות טיפול במחלה כשהבחירה בטיפול המתאים מתבצעת בהתאם להבנתו של הרופא המטפל ובהתאם למצב החולה. בין השיטות ניתן למנות טיפול תרופתי במרחיבי סימפונות להקלה בתסמינים, טיפול תרופתי לדיכוי המנגנון הדלקתי שעומד מאחורי המחלה על ידי שימוש בסטרואידים למשל וישנן גם טכניקות טיפול שאינן תרופתיות כגון טיפול באמצעות NLP או היפנוזה. הנקודה החשובה שחשוב לזכור היא כי טיפול אסטמה הינו הכרח המציאות עבור החולים וכי טיפול מוצלח עשוי להביא לשיפור משמעותי באיכות חייהם ואף למנוע מצבים מסכני חיים.
במידה ואובחנתם לאחרונה כחולי אסטמה ואתם מעוניינים לקבל את הטיפול האיכותי ביותר בתחום, זה הזמן להכיר את ד"ר קובי שדה, רופא מומחה לאימונולוגיה, רפואה פנימית ואלרגיה. ד"ר שדה הוא רופא בכיר בתחום האלרגיה והאסטמה ומקפיד על שקיפות מלאה למטופל, יחס אישי מאין כמוהו ומקצועיות ללא פשרות. אתם מוזמנים לפנות למרפאתו של ד"ר שדה ולקבל את ההתייחסות המקצועית, המקיפה והבהירה ביותר לטיפול במחלתכם.