למרות שרבים רגילים לחשוב על אסטמה כמחלה המאפיינת בעיקר ילדים ובני נוער, גם מבוגרים רבים עלולים לסבול ממחלה זו. בני אדם בגיל המעבר חווים שינויים רבים בשרירי גופם ובמבנה החזה שלהם, ושינויים אלה משפיעים לרעה על כושר הנשימה שלהם, וכתוצאה מכך הם גוברים הסיכויים שלהם ללקות באסטמה.
מי עלול לסבול מהתופעה של אסטמה מבוגרים?
כאשר רופא מאבחן מקרה של אסטמה בקרב אנשים בגילאי עשרים ומעלה, תופעה זו ידועה בתור "אסטמה מבוגרים". לעומת מקרים של אסטמה בקרב ילדים, אשר מקורם של חלקם בתורשה, הסיבות לאסטמה בקרב מבוגרים הינן שונות. אז מי בעצם נמצא בסיכון לסבול מהתקפי אסטמה בגיל מבוגר?
אנשים אשר באופן כללי סובלים מאלרגיות, כמו למשל אלרגיה לאבק, לאבקת פרחים וכדומה. בהקשר של אלרגיות ואסטמה, מעניין לציין שנמצא קשר הדוק בין התופעה של התקף אסטמה לאלרגיה לחתולים.
אנשים אשר זה עתה נדבקו בנגיף או במחלה מסוימת, כמו למשל שפעת או הצטננות, ולכן מערכת החיסון שלהם חלשה יותר וגדלים הסיכויים שלהם לחוות אסטמה של מבוגרים.
אנשים אשר נחשפים בדרך קבע ל"גורמים מעוררי אסטמה", אשר גורמים לאדם לחוות תסמינים שונים של התקף אסטמה. בין גורמים אלה ניתן למנות גורמים הנמצאים בסביבה כגון עשן סיגריות, טחב, אבק ואפילו ריחות חזקים של בשמים.
נשים אשר חוות שינויים הורמונליים בגופן, כמו למשל נשים צעירות במהלך תקופת ההיריון, או לחילופין, נשים מבוגרות הנמצאות בגיל המעבר ומפסיקות לקבל את המחזור החודשי.
נשים בגיל המעבר אשר צורכות אסטרוגן (הורמון נשי) לאחר שהן מפסיקות לקבל את המחזור החודשי, ואשר עושות זאת במשך עשר שנים ומעלה.
כיצד ניתן לאבחן אסטמה מבוגרים?
בדיקות אלרגיה - בדיקה זו מתבצעת במרפאת האלרגיה והאסתמה והיא מאפשרת זיהוי האסתמה האלרגית והגורמים לה. בדיקת תגר מטכולין - בדיקה זו מתבצעת במקרים בהם התסמינים עליהם האדם מדווח, ואפילו נתוני מדידת כושר הנשימה שלו, אינם בהכרח מצביעים על אסטמה מבוגרים. במהלך בדיקה זו האדם מטכולין מתרסיס, לפני ואחרי מדידת כושר הנשימה שלו. כאשר האדם אשר סובל מאסטמה שואף את החומר מטכולין, דרכי הנשימה שלו מתכווצות ומצטמצמות וכך ניתן לאבחן את מצבו הבריאותי בצורה מדויקת. בסוף הבדיקה האדם משתמש בברונכודילטור (מרחיב סימפונות), על מנת להפחית את השפעות המטכולין. בדיקת רנטגן לחזה - תצלום רנטגן נוצר על ידי שימוש בכמויות קטנות של קרינה המשתקפת על גבי סרט מיוחד או מסך פלורסנט. עריכת בדיקת רנטגן תאפשר לרופא שלכם לבחון את המבנה של הריאות, הלב והעצמות שלכם. כך יתאפשר לרופא לבחון האם אתם סובלים מבעיה רפואית אחרת, שאיננה אסטמה אך בעלת תסמינים דומים, או האם אתם אכן סובלים ממקרה של אסטמה מבוגרים. בדיקת תפקוד החזה - בדיקה זו מתבצעת באמצעות מכשיר אשר נקרא מד קיבולת ריאות, שלמעשה מודד את כושר הנשימה של האדם. במהלך הבדיקה הרופא בודק כמה אוויר אתם יכולים לנשוף לאחר ששאפתם אוויר מלוא ריאותיכם, וגם את המהירות שבה אתם יכולים לרוקן את הריאות שלכם מאוויר. לפי הנתונים המתקבלים לאחר הבדיקה, הרופא יוכל לקבוע עד כמה הריאות שלכם מתפקדות ביעילות, ואם לא, האם הסיבה לכך היא התקף אסטמה הוא גורם אחר כלשהו.