אלא שמערכת זו עשוייה לעיתים גם להפריז בפעילותה ולהתפרץ ולפעול ביתר שאת גם ללא סיבה ניראת לעיין, עקב אלרגיה, עקב זיהום או עקב סטרס נפשי ולשפעל לא רק את כלי הדם אלא גם את תאי העזר האחרים שבעור ואז עשויה להגרם התנפחות או גירודים - מה שאנו אוהבים לקרוא לו "פריחה".
יש כמובן הרבה סוגים של פריחה עורית וקשה במאמר אחד לכסות את כל סוגי הפריחות .
פריחות כרוניות
קודם כל נוותר בדיון זה על הפריחות הקבועות או הנגעים העוריים הקבועים: כאלו שהופיעו כבר בלידה או כאלו שהתפתחו עם שנים והם באזורים קבועים.
פריחות פתאומיות
נתרכז בדיון בפריחות הפתאומיות: פריחות המופיעות באופן לא צפוי, בתוך דקות שעות או ימים ספורים.
פריחות אלו מופיעות בד"כ כנקודות או כתמים אדומים הפזורים על פני הגוף ועשוי להתלוות להן בד"כ גם גרד.
מהם הגורמים העיקרים לפריחות אלו:
1 - זיהום בחיידק או בווירוס: כולנו מכירים את האדמת והחצבת והאבעבועות - זיהומים הנגרמים עקב וירוסים והמתבטאים בפריחה מפושטת העשויה להמשך שבוע ימים ולהיות קשורה גם בחום גבוה.
מעבר לוירוסים "מפורסמים" אלו יש לזכור שפריחה עשויה להתפרץ גם עקב וירוסים פחות מוכרים כולל כאלו שאין עבורם לא חיסונים, לא טיפולים ואפילו לא בדיקות.
לעיתים הוירוס הוא כה קל ובלתי מזיק שמעבר להתפתחות פריחה אין כל תסמינים אחרים ואפילו החום לא עולה, בד"כ לאחר מספר ימים תחלוף הפריחה כאילו כלום לא קרה.
פריחות שכאלו מאפייניות בעיקר תינוקות וילדים קטנים, אך עשויות להופיע גם במבוגרים
פריחות אלו מכונות "אקסנתמות" או "מקולופפולריות"
2 - תגובה אלרגית לתרופות היא אחד הגורמים העיקריים להתפתחות פריחה פתאומית במבוגרים ובילדים כאחד. תיאורטית, כל תרופה עשויה לגרום לפריחה אלרגית, אם כי יש כמובן תרופות שהן יותר מעוררות אלרגיה מאחרות.
הפריחה עקב תרופות לא חייבת להופיע באופן מיידי אלא לעיתים בהדרגה.
הפריחות עקב אלרגיה לתרופות עשויות להיות שונות מאד זו מזו בהתאם לסוג התרופה וטיבו הגנטי של החולה.
מעבר לגרד ולאי הנוחות הרבה שגורמת הפריחה, עלול להתפתח גם נזק פנימי למשל בתפקודי הכבד או הכליות ולכן חשוב מאד לפנות לבירור כל אימת שמתפרצת פריחה שכזו.
פריחות אלו מכולות בד"כ פריחות "מקולופפולריות"
3 - גורמים תזונתיים: פריחות עשויות להתפתח גם עקב מזון הגורם לאלרגיה אלא שכאן הפריחות הן פתאומיות מאד ומופיעות באופן מיידי עם אכילת המזון, נמשכות לכל היותר מספר שעות ולא חוזרות על עצמן. יש לזכור שפריחה זו עקב מזון עשויה להיות מלווה גם בקוצר נשימה ובירידת לחץ דם עד כדי מצב של הלם (השוק האנפילקטי)
הפריחה הקשורה באלרגיה למזון מכונה "אורטיקריה"
4 - מחלות פנימיות: פריחות פתאומיות יכולות להתפתח גם עקב בעיות פנימיות כמו למשל הופעת פריחה נקודתית הנובעת משטפי דם זעירים בעור עקב בעיית בתהליך הקרישה, או פריחה המופיעה עקב היווצרות דלקת בכלי הדם הקטנים - ועוד הפריחות מכונות לרוב "פורפורה"), פריחות אלו מחייבות התייחסות דחופה בד"כ.
5 - אחת מסוגי הפריחה הטורדניים ביותר היא האורטיקריה הכרונית: מצב שבו יש התפרצות יומיומית כמעט של פריחה אדומה ומגרדת. פריחה שכזו עשויה להופיע הן בגלל תקלה במערכת החיסון של החולה או גם עקב סטרס נפשי - קרו עוד על כך בפרק על "אורטיקריה כרונית"
אם כך מה עושים
פריחה פתאומית מחייבת התייחסות רפואית, לא חייבים לרוץ לחדר המיון מיד תוך דקות. כאשר אין קוצר נשימה, חום גבוה או השפעה על דרכי הנשימה, חולשה או תסמינים חריגים אחרים - ניתן להמתין. תלוי כמבן גם ברקע של החולה, במצב בריאותו הכללי ובגילו.
בעת הבדיקה הרפואית ינסה הרופא לאבחן את סוג הפריחה ובמידת הצורך ישלח את החולה גם לבדיקות דם או לצילום חזה למשל.
במידה וקיים חשד שהגורם הוא אלרגי ולא וירלי למשל אז כמובן שחייבים לנסות ולזהות את הגורם ולהימנע ממנו - וזאת בעזרת הבדיקות והייעוץ של רופא האלרגיה