|
מהי אסתמה ?
אסתמה היא אחת המחלות הותיקות והנפוצות בקרב בני האדם והיא תוארה כבר לפני אלפי שנים, ביוון העתיקה.
היא הפכה שם נרדף לבעיות נשימה רבות. המאפיין הקלאסי ביותר של המחלה הוא התקפי קוצר נשימה פתאומיים המלווים בצפצופים הנשמעים מתוך הריאות או דרכי הנשימה.
אבל לעיתים קרובות האסתמה גם לובשת צורות פחות שגרתיות והיא עשוייה להתבטא למשל בשיעול טורדני או כרוני.
בעבר חשבו שאסתמה היא מחלה נפשית או פסיכוסומטית אבל לא כך הוא: אסתמה הינה קודם כל מחלה דלקתית של דרכי הנשימה הנגרמת עקב אלרגיה ומתבטאת ברגישות יתר של דרכי הנשימה עד כדי התכווצות יתר וחסימם.
הביטויים העיקריים של המחלה כוללי התקפי שיעול ומחנק, קוצר נשימה, צפצופים, מועקה בחזה ופליטת לייחה.
שמות רבות ניתנו לאסתמה : כמו ברונכית, ברונכית ספסטית, גנחת הסמפונות ועוד...
רופאים רבים נוהגים לעיתים השתמש בכינויים הישנים של האסתמה בכדי להסתיר מפני ההורים או מפני החולה שמדובר באסתמה או בגלל שהם בעצמם אינם משוכנעים באיזו בעייה בעצם מדובר.
למרות השנים הרבו שחלפו והמאמץ הרב שהושקע באבחון וטיפול באסתמה עדיין קיים בלבול בקרב רופאי המשפחה ורופאי הילדים ובקרב החולים וההורים עצמם בקשר לאיבחון המחלה וקביעת הטיפול בה.
לצערינו גם בימים אלו עדיין קיימת תמותה הקשורה באסתמה - תמותה הניתנת למניעה !
|
התבטאות האסתמה
באופן קלאסי, כאשר חולה עם אסתמה נחשף לגורם המעורר את האסתמה, מתכווצים דרכי הנשימה, הופכים לצרים יותר, מתפתח תהליך דלקתי ומופיעה לייחה. החולה מתחיל להשתעל, לצפצף ולחוש בתחושת מחנק וקוצר נשימה .
לעיתים התסמינים הם קצרים למספר דקות או לשעה קלה וחולפים מהר לאחר התרחקות מהגורם המעורר או לאחר שימוש במשאף או אינהלציה.
אך לפעמים עשויים התסמינים להמשך ימים ארוכים ואפילו להפוך לכרוניים - במיוחד כאשר החולה מתעלם מבעיתו או אינו מקבל טיפול מתאים.
אסתמה הפכה לאחת המחלות הנפוצות ביותר בעולם הן בקרב ילדים והן במבוגרים ונראה ששכיחותה, בעיקר בעולם המערבי עולה כל הזמן.
פעם הייתה המחלה ממש מסוכנת אך כיום באמצעות הטיפול, רוב החולים אינם בסכנה אך בכל זאת עשוייה האסתמה להשפיעה לרעה על איכות חיים, הכושר הגופני וכדומה.
מהם הגורמים לאסתמה
לאסתמה שי בסיס גנטי ונטייה משפחתית ואין ספק שכאשר קיימים בני משפחה עם אסתמה (ובמיוחד הורים או אחים) יש סיכון גבוה יותר להתפתחות אסתמה.
אלא שהגנטיקה היא רק חלק קטן מהגורמים ואנו יודעים כיום שלגורמים הסביבתיים חשיבות רבה יותר.
אנו יודעים שאורח החיים ההגיניי מדי שמאפיין את התרבות המערבית, גורמי אלרגיה בסביבה , עישון פאסיבי ואקטיבי (כולל עישון של האם בהריון), זיהום סביבתי ולעיתים גורמים תעסוקתיים עשויים לגרום לאסתמה.
אסתמה עשוייה להתבטא בצורות שונות ולעיתים משונות ולעיתים קרובות עשוי ילד או מבוגר לסבול מאסתמה מבלי להבין במה מדובר.
לעיתים קרובות קורה מצב הפוך ילד או מבוגר הסובל משיעול או בעיות נשימה זוכה להגדרה של "אסתמה" ללא הצדקה. מדובר בבעיה אחרת כמו נזלת אלרגית, סטרידור, בעיות נפשיות או אפילו בעיות קיבה וההגדרה של האסתמה היא שגויה ולכן גם הטיפול אינו מצליח לעזור.
מטרת הייעוץ הרפואי שלי כרופא מומחה לאלרגיה ואסתמה הוא קודם כל לאבחן האם באמת אתם סובלים מאסתמה, עד כמה היא חמורה ומהם הגורמים לה.
בהתאם לכך אני אציע תוכנית פעולה למניעה וטיפול ועל כך בפרק הבא...
הסימפטומים של מחלת האסתמה
קיימים 4 סימפטומים עיקריים, כאשר כל אחד מהם יכול להצביע על קיומה של אסתמה בחולה:
-
שיעול.
-
מועקה בחזה.
-
צפצופים.
-
קוצר נשימה.
לא לכל חולה אסתמה יש את כל הסימפטומים ולעיתים למשל יכולה האסתמה להתבטא רק בשיעול טורדני בלילה או לאחר מאמץ. בנוסף, כל אחד מסימפטומים אלו יכול להיגרם גפ מגורם אחר לגמרי, שיעול וקוצר נשמה עשויים להגרם מסיבות שונות כמ דלקת ראות, מחלת לב, מומם בריאה, גוף זר בדרכי הנשימה, אנמיה ועוד....לכן הרופא צריך לקבל כמה שיותר פרטים ולבדוק את החולה כדי להגיע לאבחנה הנכונה.
אם יש לך אסתמה, חשוב לדעת שהסימפטומים יכולים להשתנות מפעם לפעם, הם יכולים להופיע בזמן או לאחר מאמץ, בלילה, או כתגובה לגורם ספציפי כלשהו. האפשרות לזהות את תבנית הסימפטומים שלך יכולה לעזור לזהות את הגורמים המחמירים את מחלתך.
עלייך לזכור ששליטה מלאה במחלת האסתמה היא אפשרית ברוב החולים – שליטה מלאה משמעותה חיים ללא סימפטומים א עם מינימום של הגבלה בפעילות ולכן על תוותר לעצמךואל תסתפק בטיפול חלקי, פנה לרופא מומחה לקבלת טיפול מלא ונכון.
זכור שעצם קיומם של הסימפטומים מעיד למעשה על קיומה של דלקת בדרכי הנשימה ולכן מטרת הטיפול הוא לא רק לשכך את הסימפטומים אלא גם לשכך את אותה דלקת העלולה לגרום עם הזמן לשנויים בתפקוד ובמבנה הריאות.
גורמים המעוררים התקף אסתמה
חשוב לזכור שגם אם אתה יודע מה הגורם המעורר אצלך התקפי אסתמה, אין זה אומר שאתה צריך להימנע ממנו באופן קבוע, טיפול מתאים יכול לעזור לך לשלוט על מחלתך כדי שהסימפטומים לא יוחמרו בכל פעם שאתה נמצא במגע עם אותו גורם.
כך למשל קיומה של אסתמה בעת מאמץ אסור שתגביל את החולה בביצוע מאמצים - המטרה שלנו תהייה לטפל בו כך שהאסתמה לא תתפרץ במאמץ.
הגורמים העיקריים להתקפי אסתמה הם קודם כל הגורמים האלרגים כי הם אלו היוצרים את הדלקת והתגובה האלרגית.
הגורמים האלרגים העיקריים הם :אבקנים של פרחים מסוימים, אבק בבית, חיות מחמד, תרופות מסוימות, מאכלים מסוימים (אלרגיה לבוטנים נהיית שכיחה יותר ויותר).
בדיקות האלרגיה מהוות כיום חלק בסיסי באיבחון ובטיפול באסתמה וחשוב לעבור בירור אלרגי במטרה לזהות את הגורמים האפשריים ולטפל בהם.
אך גם עשן, חשיפה לכימיקלים, אובך, שינויים קיצוניים בטמפרטורה עשויים לגרום להתפרצות התקף אסמתי.
גם גורמים פנימיים כמו שינויים הורמונלים או שינויים אמוציונלים (מתל נפשי, בכי או צחוק) עשויים לגרום להתקף.
בחולים רבים מתעוררים התקפי האסתמה עקב זיהום "התקררת" שך דרכי הנשימה אפילו על ידי וירוסים קלים שאינם דורשים טיפול אנטיביוטי.
מתי צריך להעריך מחדש את הטיפול באסתמה
מחלת האסתמה משתנה מפעם לפעם ולעיתים לאחר תקופה של רגיעה היא עשוייה לשוב ולהופיע וצריך להעריך מחדש את הטיפול הניתן.
הסימנים העיקריים שצריך לחפש:
· התעוררויות בלילה עקב שיעול או קוצר נשימה.
· מיד כשמתעוררים בבוקר – מרגישים קוצר בנשימה יותר מהרגיל.
· עלייה בשימוש במשאפים
· קוצר נשימה במאמץ.
· הגבלה בפעילות היומיומית.
אם אתה מרגיש אחד או יותר מהסימנים הנ"ל אלו אתה צריך לפנות לרופא שיעריך מחדש את הטיפול במחלתך. הרופא בוודאי יוכל לעזור לך.
בכל מקרה אל תחכה שמצב האסתמה שלך יחמיר, שליטה מלאה במחלה ניתנת להשגה למשך תקופות ארוכות, זאת אומרת שאתה יכול לחיות:
· ללא סימפטומים במהלך היום.
· ללא התקפים או שימוש תכוף במשאפים להקלה.
· ללא יקיצות ליליות .
· ללא החמרות של המחלה.
· ללא ביקורים לא מתוכננים אצל הרופא או בבית החולים.
אם התרגלת לחיות עם הסימפטומים, מצב זה אינו הכרחי, חשוב שוב.
בקר אצל הרופא שלך לראות האם ניתן לשנות את המצב.
לעיתים קרובות אני רואה חולים שמקבלים טיפול קבוע ובמינון גבוה של תרופות חזקות כנגד אסתמה ולעיתים חזקות מדי - הם מרגישים בטוב יחסית אך המחיר (הבריאותי) שהם משלמים עשוי להיות גבוה מדי
אנחנו יודעים כיום ששימוש מופרז בונטולין עשוי להיות כרוך בתופעות לואי ובסיכון חיי החולה אנו גם יודעים שישמו מופרז במשאפים החדשים שקיימים כיום גם הוא לעיתים עשוי להביא יותר נזק מאשר תועלת ולכן חשוב מאד שאני כרופא מומחה יעריך מחדש את מצבו של החולה ואקבע עבורו בכל תקופה ותקופה את הטיפול התרופתי המינמלי או האופטימלי הדרוש לו - בכדי לצמצם עד כמה שאפשר שימוש מיותר בתרופות.
<