האביב כבר הגיע, ימי האובך המקשים גם הם על חיי האנשים האלרגיים כבר כאן לסירוגין, והעצות ותרופות הסבתא ממלאות את הרשת ואת קבוצות הפייסבוק השונות. רגע לפני הנזלת האלרגית והגירודים המרגיזים החלטנו לאסוף עבורכם 10 מיתוסים שכדאי שתכירו בנושא.
לא נכון
אם בעבר היה נהוג לחשוב שלאנשים אלרגיים או אסמתיים מומלץ לגור באזורים אלו, היום ניתן לומר כי צמחייה המוכרת כמחוללת אלרגיה קיימת גם באזורים אלו. בנוסף, לצורכי נוי או חקלאות ניטעים סוגים רבים של עצים ודשאים במקומות שונים בארץ ובעת עונת האביב המאפיינת את שיא פריחתם הם עלולים לגרום לאלרגיה לרגישים אליהם.
אל תשכחו כי רוחות ואובך נושאים את האבקנים למרחק רב ואינם נשארים במקום ספציפי אחד, על אף שהריכוז והקרבה שלהם לאדם שאלרגי אליהם עלולים להשפיע על תגובה חמורה יותר.
נכון הוא שבאזורים יבשים כמו במדבר ופסגות ההרים קרדית אבק הבית משגשגת פחות מאשר באזור מישור החוף הלח והמהביל, אבל ההבדלים אינם גדולים וממילא מיזוג האוויר בו אנו משתמשים הן בחורף והן בקיץ מטשטש את ההבדלים בין אזורי האקלים השונים בארץ.
כבר לא מרדים. הדור החדש של האנטי היסטמינים(צילום: shutterstock)
לא נכון
בניגוד למה שרבים סבורים - אין דבר כזה כלב או חתול שאינם גורמים לאלרגיה. מקור האלרגיה בחיות המחמד הוא החלבונים הנמצאים על פני עור החיה , ברוק ובשתן ולכן העובדה שהחתול הוא ללא פרווה לא רק שאינה משנה אלא אפילו עלולה להחמיר את הבעיה - חתולים ללא פרוות מעוררים את האלרגיה אצלנו יותר כי הפרווה מהווה דווקא גורם מגן.
הפרווה העוברת נשירה היא הבעייתית כי יחד איתה משתחררים חלבוני האפיתל המרחפים באוויר הבית והעלולים לחדור לדרכי הנשימה של האנשים האלרגיים. כמובן שכלבים או חתולים שאינם משירים את הפרווה כמו למשל כלבים עם שיער ולא פרווה יפיצו פחות את האלרגיה, זאת לעומת כלבים או חתולים זכרים המרססים שתן בסביבת המגורים העשויים גם הם להגביר את התגובה האלרגית.
לא נכון
הסבירות שילד שנולד להורה אלרגי יהיה גם הוא אלרגי גבוהה יותר - וילד שנולד להורים אשר שניהם סובלים מאלרגיה, סיכוייו להיות אלרגי עולים ל-60%-80% לפתח אלרגיה. יחד עם זאת, ההורשה אינה משחקת תפקיד בלעדי אלא יש חשיבות רבה גם לסביבה.
במקרים רבים למשפחה שכלל אינה מכירה את המושג אלרגיה נולד ילד מאד אלרגי ולעומת זאת יש מקרים שבהם קיים סיפור משפחתי של אלרגיה, אך אף אחד מילדי ההורים אינו אלרגי.
אין גן אחד הקשור באלרגיה, ידועים מאות רבות של גנים שונים בדנ"א שלנו הקשורים באלרגיה ואסתמה. האלרגיה מתפרצת בעיקר בשל נטייה סביבתית כאשר הגנים והתורשה משחקים רק תפקיד חלקי.
לא נכון
אנשים רבים סובלים מגודש אפי והסיבה השכיחה ביותר לכך היא אלרגיה. האדם האלרגי נחשף בשאיפה לאלרגנים שונים (אבקנים- בעונות מעבר, קרדית האבק, אבקנים, עובש, פרוות ונוצות) הגורמים להתנפחות ריריות האף ולחסימה של מעברי הנשימה.
כפועל יוצא מכך אנו חווים תופעות מוכרות דוגמת עיטושים חוזרים, נזלת מימית, דמעת, גרד באוזניים ובאף, צרידות ועוד. אם קיים גודש אפי שלא עובר ישנה חשיבות גבוהה בפנייה לרופא מומחה על מנת לאבחן את הסיבה לגודש ולטפל בהתאם.
חשוב לזכור כי תרופות נוגדות גודש אינן מותרות לשימוש מעל לשבוע ימים בדרך כלל, מחשש להתמכרות ולנזק שהן עלולות לגרום לריריות ובמקרים בהם הסיבה הינה אלרגיה יותווה לרוב טיפול באנטי היסטמינים כגון טלפסט ולורטידין ותרסיסי אף סטרואידליים כמו סטרונאז ונזוקורט שתפקידם לטפל בנפיחות הריריות מבלי לגרום לנזק או התמכרות .
לא נכון
התרופות לאלרגיה כמו למשל התרופות האנטי היסטמיניות אינן גורמות להתמכרות והגוף אינו מתרגל אליהן ולכן אין חשש לקחת אותם גם על פני תקופות ארוכות בשנה. הדבר נכון גם לגבי קבוצות התרסיסים נוגדי הדלקת שנעזרים בהם בטיפול בנזלת אלרגית.
התרופות היחידות שגורמות לסוג של התמכרות והסתגלות הם טיפות האף והתרופות נוגדות הגודש הנמכרות ללא מרשם.
בדיקות אלרגיה. אפשר לבצע בכל גיל(צילום: shutterstock)
לא נכון
האלרגיה יכולה להופיע בכל גיל ולעיתים ממש כבר בימים הראשונים לחיים. הרבה פעמים כשמדובר בתינוקות רופאי הילדים מתקשים להבדיל בין הסוגים השונים של הפריחות ומתקשים גם לדעת האם ההקאות שהיו לתינוק קשורות באלרגיה או לא ולכן הם לעיתים ממהרים להכריז על קיומה של אלרגיה גם ללא הוכחה.
הכרזה כזו עשויה לשבש את הרגלי התזונה של הפעוט כמו למשל מעבר לפורמולות לא טבעיות או הימנעות ממזונות חשובים. ההימנעות הזו דווקא יכולה לגרור הופעת אלרגיה ולכן אנו ממליצים למהר ולהיוועץ עם רופא אלרגיה ולבצע בדיקת אלרגיה בכל גיל גם בקרב תינוקות קטנים ללא הגבלה.
הכותב הוא מומחה לאלרגיה ולאימונולוגיה