אלרגיה ואסטמה
ד"ר קובי שדה
רופא מומחה

קובי שדה - אלרגיה ואסטמה
053-2121363
    תחומי טיפול
הצטרפו אליינו - Facebook
 
קביעת תור
השארת הודעות ובירורים

במוקד הטלפוני

 
053/2121363
24 שעות ביממה 

מהי אורטיקריה ?

דף הבית >> פריחות אלרגיות ואסטמה של העור >> מהי אורטיקריה ?
 

מהי אורטיקריה

אורטיקריה (בעברית : חרלת או סרפדת) הינה כינוייה של פריחה המתבטאת בד"כ בהופעה פתאומית ולא צפויה של נגעים מורמים אדומים ומגרדים עפני העור.

מוכרים מספר סוגים של אורטיקריה בהתאם לאופיים, חומרתם ומשך הופעתם.

אורטיקריה המופיעה באופן חד פעמי עשוייה להגרם מאלרגיה למזון או תרופה למשל בעוד שאורטיקריה המופיעה מדי יום לאורך ימים ארוכים מכונה אורטיקריה כרונית והיא קשורה בד"כ לבעיות פנימיות ולאו דווקא לאלרגיה כלפי גורם חיצוני כלשהוא.

האבחנה בין סוגי האורטיקריה היא לעיתים קשה וזהו תפקידו של הרופא המומחה באלרגיה לאבחן את סוג האורטיקריה, הגורם לה והטיפול המתאים ביותר עבורה.

אורטיקריה כרונית

 כאשר הפריחה מופיעה כמעט מידי יום באופן רצוף שבועות ארוכים הרי אז מדובר באורטיקריה כרונית.
מצב זה הוא מצב העשוי להתחיל באופן פתאומי ולהמשך שבועות, חודשים ולעיתים גם שנים.
זוהי למעשה מחלה עור הנגרמת מרגישות יתר של העור לכל גירוי קל פנימי או חיצוני.
הגירויים החיצוניים העיקריים הם שנויי טמפרטורה, (קור או חום), קרינת השמש ולחץ פיזי כמו לאחר נשיאת משא כבד, שפשוף העור, בגד לוחץ וכדומה.
לעיתים הגירוי להופעת הפריחה הוא פנימי: מתח או חום פנימי, הפרעות הורמונליות, מחזור חודשי, דלקת בקיבה או במקום אחר או מחלות פנימיות אחרות. בלפחות שליש מהמיקרים נגרמת הפריחה מנוגדנים שהגוף מייצר – נוגדנים הדומים לאלו המופיעים גם במחלות רבות אחרות כמו במחלות בלוטת התריס למשל.

אלרגיה היא בד"כ גורם נדיר לאורטיקריה כרונית והגורמים התיאורטיים האפשריים הם אלרגיה למזון (חלב ? לחם? ביצים ?), אלרגיה לחומרים זרים במזון (מיקרוארגניזמים) ולעיתים אלרגיה לתרופות קבועות שנוטל החולה.

האבחנה

אבחון הבעיה דורש לקיחת היסטוריה רפואית מפורטת, שלילת גורם אלרגי לפריחה ושלילת בעיות פנימיות אחרות כמו זיהומים, בעיות הורמונליות או רגישות יתר של מערכת החיסון.
במהלך הבירור מקובל לעשות בדיקות דם מקיפות ולעיתים מתבקש החולה לבצע גם בדיקת שתן, צואה, צלום ריאות או בדיקות אחרות.
בדיקות לאלרגיה יש צורך לבצע רק במידה וקיים חשד ספציפי לאלרגיה, יש הרי כל כך הרבה מזונות או גורמים אחרים סביבנו שעמם אנו באים במגע ולכן בדיקת האלרגיה יעילה רק כאשר קיים קשר או חשד לגורם ספציפי.

הטיפול

הטיפול באורטיקריה הוא בהתאם לאופייה, תדירותה וחומרתה של הפריחה. הגורם העיקרי לפריחה ולגרד הוא למעשה חומר בשם היסטמין המופרש מהתאים שבעור ולכן הנשק העיקרי היה ונותר האנטיהיסטמינים. מדובר בקבוצת תרופות הבולמות את השפעת ההיסטמין ובכך יעילות כנגד גרד ותגובות אלרגיות.
התרופות הותיקות מקבוצה זו היו מרובות בתופעות לוואי כמו נימנום למשל, אך כיום פותחו תרופות אנטיהיסטמיניות חדשות ויעילות ללא תופעות לוואי ועם בטיחות גבוהה מאד גם בשימוש ממושך.
אמצעי טיפול חזק יותר הם הסטרואידים שטיפול ממושך בהם כרוך בתופעות לואי רבות ולכן הם משמשים בד"כ רק לפרקי זמן קצרים או כשאין כל ברירה אחרת.
תרופות אחרות לאורטיקריה כוללות תרופת המשפיעות על גורמים שונים במערכת החיסונית כמו למשל תרופות ממשפחת האנטילויקוטריאנים, הקלצינוירינים, או כאלו הקשורים למערכת הקליקראין - תרופות דורשות  מעקב והחלטה טיפולית רק על ידי רופא מומחה.
לאחרונה חלה פריצת דרך בטיפול באורטיקריה כרונית בזכות טיפול ביולוגי בנוגדני IGE טיפול זה שהיה עד עתה מיועד רק לחולים באסתמה קשה מבוסס על בלימת נוגדני האלרגיה מסוג IGE טיפול זה הקרוי (XOLAIR ׁ(
omalizumab ניתן בזריקה חודשית במרפאות אלרגיה והוא הוכנס ב 2015 לסל הבריאות הממלכתי 


הרפואה האלטרנטיבית מציעה ניסיונות טיפול שונים מדיקור סיני ועד היפנוזה או נטורופתיה – אך אף אחד לא נמצא יעיל.
ברוב רובם של חולי האורטיקרה תחלוף יום אחד הפריחה כלעומת שבאה ולא תשוב עוד.

למה פיתחתי אורטיקריה ומתי זה כבר יעבור ?!

התשובה לשאלה הזו אינה פשוטה. אורטיקריה כרונית נובעת למעשה מטעות שהתרחשה בגוף טעות הקשורה בד"כ במערכת החיסון או במערכת העצבית. מסיבה כלשהיא מקבל העור אותות הזהרה ממערכת העצבים או מתאי האלרגיה שבגוף והופך לרגיש ביותר. הרגישות הזו יכולה להתרחש כתוצאה מ"שוק" או טרואמה שחווה החולה: מתח נפשי, זיהום, תאונה ולעיתים אין כל סיבה נראת לעיין.

מניסיונינו אנו למדים שבמידה ואנו נשדר חזרה לעור שדר של רגיעה ושליטה התופעה תחלוף והעור יחלים ולא יהיה רגיש יותר. מסר זה של רגיעה יכול להנתן הן על ידי שימוש בתרופות נוגדות הגרד והפריחה והן באמצעות רגיעה נפשית וכן חשוב אורך רוח, סבלנות, אופטימיות ושימוש נכון בתרופות בהנחיית הרופא המומחה.

 

לסיכום

 1.אורטיקרה היא למעשה מחלה עורית פנימית ואינה בד"כ ביטוי לאלרגיה
2.הגורם למחלה הוא רגישות יתר של מערכת החיסון בדיוק כמו במחלות פנימיות רבות אחרות
3.אין הפריחה מסוכנת ואין היא גורמת נזק לעור או לאברים פנימיים
4.הטיפול באורטיקריה על ידי אנטיהיסטמינים למרות שהוא עשוי להיות ממושך ולכלול תרופות רבות אינו מזיק
5.כמו שהופיעה הפריחה כך היא נעלמת – וביום בהיר אחד החולה פשוט מבריא מעצמו

 
 
לייבסיטי - בניית אתרים