אלרגיה ואסטמה
ד"ר קובי שדה
רופא מומחה

קובי שדה - אלרגיה ואסטמה
053-2121363
    תחומי טיפול
הצטרפו אליינו - Facebook
 
קביעת תור
השארת הודעות ובירורים

במוקד הטלפוני

 
053/2121363
24 שעות ביממה 

התזונה אנטי – אלרגית


המזון שאנו אוכלים הוא הגורם החשוב ביותר המשפיע על בריאותנו מעבר למים שאנו שותים ולאוויר אותו אנו נושמים. 

ישנם מזונות הגורמים ישירות לתגובות אלרגיות, יש מזונות הגורמים לבעיות עיכול ויש מזונות שבתוכם יש חומרים שונים העשויים להגביר ואפילו לגרום לנטייה אלרגית.

החומרים העיקרים העשויים להיות במזון ולגרום לבעיות אלרגיות הם "סאליצילטים", "סולפיטים" ו"היסטמין "על צורותיהם השונים. חומרים אלו עשויים להיות במזון באופן טבעי או לחדור או להתפתח בו בתהליכי העיבוד והשימור שלו.

התזונה ה "אנטי אלרגית" היא תזונה שבה החולה מצמצם עד כמה שאפשר את תכולת המזון העשוי להכיל חומרים מעוררי אלרגיה. תזונה זו עשויה לעזור במיוחד לחולים עם בעיות אלרגיות כרוניות כמו : אסתמה כרונית קשה, פוליפים של האף, סינוסיטיס כרונית, אורטיקריה כרונית, דרמטיטיס אטופית כאבי ראש ובטן  וכדומה.

ההמלצות שלהלן מבוססות על סדרת מחקרים שהתפרסמו כבר משנות השמונים ועד עתה במיוחד מומלצת תזונה זו לחולים שבעבר חוו החמרה במצבם עקב מזונות מסויימים או עקב תרופות כמו אספירין, אופטלגין ותרופות נוגדות דלקת אחרות (אדביל, אדקס, נורופן ועוד...)

כיוון שהחומרים מעוררי האלרגיה במזון נמצאים בריכוז נמוך בלבד לא תמיד מורגשת ההשפעה של השנוי התזונתי  ובכל מקרה ההשפעה היא לרוב הדרגתית.

במידה וקיימות בעיות תזונה אחרות, בילדים קטנים או במתבגרים חשוב להיוועץ עם הרופא לגבי השינוי התזונתי.



עקרונות התזונה האנטי אלרגית:

 

  1. השתדל לאכול אוכל טרי ולא מעובד אך כדאי שכן יהיה מבושל.
  2. המנע עד כמה שאפשר מחומרי שימור ומצבעים מלאכותיים (במיוחד צהוב ואדום)
  3. אם המוצר מכיל מרכיב שטיבו לא ידוע לך החזר אותו למדף.
  4. קרא היטב את תויות המזון של כל מוצר, אל תיקח כמובן מאליו גם מזונות שכיחים כמו לחם, פסטה או גבינות. שים לב גם לממתקים ולגומי ללעיסה למשל. 
  5. זכור שגם תוספי מזון, ויטמינים ומוצרים "טבעיים" עשויים להכיל חומרי לוואי, צבעי מאכל וחומרי שימור –המנע מהם.
  6. הימנע גם משימוש במשחות , שמנים או קרמים מיותרים גם כאלו העשויים להכיל מרכיבים צמחיים וחומרי שימור. 
  7. יש תרופות המכילות סלציליטים כמו ביסמטוט, וקלבטן אשר משמשות בעיקר כנגד צרבות ובעיות עיכול - לא מומלץ להשתמש בהם .
  8. אל תשתמש באספירין, אופטלגין, נורופן, אדביל, אדקס, וולטרן או תרופות דומות אחרות – למשפחה זו של תרופות קוראים NSAID והן מעוררות בעיות אלרגיות 
  9. הימנע או הפחת מזון משומר וארוחות מוכנות
  10. ככל שזה אפשרי, רק לקנות ולאכול מוצרים טריים
  11. אל תאפשר למזון להשתהות מחוץ למקרר - בעיקר מוצרי בשר ודגים

תזונה מונעת זו אינה קלה לביצוע אך תן לעצמך לפחות שבועיים או חודש של המנעות מקסימלית בכדי לחוש בהבדל, במידה ואינך מרגיש בהטבה בדוק את עצמך האם שכחת אולי להמנע ממשהו ? אל תוותר בקלות 

 

 

המלצות לגבי מזונות מהם כדאי להימנע:

משקאות:

יש להימנע מ:

·        קוקה קולה 

·        משקאות מוגזים וממותקים אחרים 

·        קפה ותה (כולל תה צמחים)

·        משקאות אלכוהולים כולל בירה ויין (במיוחד יין אדום)

וויסקי, וודקה וג'ין מתוצרת משובחת ניתנים לשימוש

רוב תחליפי הקפה (נטול קפה) ניתנים לשימוש

בשר ודגים:

יש להימנע:

·        מכל מאכלי הים כולל דגים, צדפות, שרימפס וכדומה    

·        משימורי דגים (במיוחד טונה) 

·        בשר משומר, מעושן או מעובד כמו נקניקיות, נקניקים וכדומה 

אין צורך להימנע מאכילת בשר עוף או בקר טריים המבושלים היטב 

ביצים – אפשר אך לא בכמות גדולה ולא ביצים רכות 

מוצרי חלב

יש להימנע מ:

·        גבינות קשות / צהובות 

·        גבינות רכות ומעובדות (שעברו תסיסה/פרמנטציה) כמו רוקפור, קממבר וכדומה

·        יוגורט

אפשר לצרוך חלב רגיל, גבינה לבנה וקוטג בתנאי שאין אי סבילות לחלב 



פירות

יש להימנע במיוחד מתפוחים, משמש, אננס, שזיפים, ענבים, צימוקים, פטל, פאפאיה, קיווי, דובדבנים, פירות יער, תותים, תמרים  ופרי הדר

מותר לאכול אגסים (מקולפים)  ובננות

בכל מקרה חשוב לקלף את הפירות ולרחצם היטב


ירקות

רוב הירקות מכילות כמויות קטנות, קילוף, שטיפה וובישול הירקות מאפשר סילוק החומרים הלא רצויים.

יש להימנע  במיוחד מ:

·        ירקות כבושים / מוחמצים, תירס , מלפפונים , עגבניות ובמיוחד מקטשופ

·        אגוזים ובטנים  בכמויות גדולות, פאפיה,  שעועית וקטניות, עגבניות, נבט חיטה
אין בעיה עם דגנים, ואורז, פרג, אגוזי קשיו, בצל, חסה, כרוב (טרי)

תבלינים וחמוצים

תבלינים מכילים ריכוז גבוה של סאליצילטים בד"כ ולכן חשוב מאד להימנע מתבלינים (גם מכמויות קטנות)

במיוחד יש להימנע מ:

 קינמון, צ'ילי , צפורן, אניס, מוסקאט, קארי, פפריקה,  אורגנו, פלפל, תימין

יש להימנע גם מחומץ, חרדל ורטבים דומים

ממתקים

להמנע מחטיפים מלוחים, ממתקים עם חומרים משמרים וצבעים מלאכותיים
במיוחד להימנע מ:

·        ליקריץ, קרמל, מנטה ,דבש, שוקולד וקקאו

מותר להשתמש בסוכר 


שונות

יש להמנע מ:

 צבעי מאכל במיוחד טאטראזין Tartrazine וצבע צהוב ואדום Yellow & Red

 חומרי שימור: במיוחד:  

בנזואט benzoates, 

  מונוסודיום גלוטמאט             

  סולפיטים sulfites, : צוינו עיי הסימול E 220-229 וגם E150.

Sulfur dioxide
Potassium bisulfite
potassium metabisulfite
Sodium bisulfite, sodium metabisulfite or sodium sulfite


§   שימו לב שגם ויטמינים ותוספי מזון עשויים להכיל חומרי צבע ושימור


 
לייבסיטי - בניית אתרים