בדיקות האלרגיה
פורם לראשונה באתר אינפומד: http://www.infomed.co.il/article-5551/
מאת: ד"ר קובי שדה
רופא מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה
www.allergynet.co.il
אלרגיה עשויה ללבוש צורות שונות ולהתבטא הן בדרכי הנשימה, הן בעור והן במערכת העיכול. לעתים קרובות אנחנו עשויים לסבול מתסמינים כרונים או כאלו שחוזרים על עצמם שוב ושוב מבלי להבין בכלל שמדובר למעשה באלרגיה בשל חוסר מודעות לאפשרות זאת. לצערנו נתונים מהעולם ומהארץ מראים שגם רופאי משפחה ורופאים מקצועיים נוטים לשכוח את האפשרות של אלרגיה ומטופלים רבים אינם מאובחנים כמתבקש.
כאשר עולה החשד לאלרגיה הצעד הראשון הוא כמובן פנייה לרופא מומחה לאלרגיה לשם ייעוץ ואבחון. לכל סוג של בעיה ולכל סוג של אלרגיה יש את הבדיקות האופייניות עבורה ואת המרכיבים האלרגנים שאותם יש לבדוק. בנוסף לבדיקות האלרגיה הרגילות עשוי רופא האלרגיה להפנות את המטופל גם לבדיקות עזר נוספות למשל לבדיקות דם כלליות, לבדיקות של מערכת החיסון, לצילום ריאות או סינוסים ולתפקודי ריאה
הבדיקה המידית
עיקר התגובות האלרגיות מתווכות על ידי המערכת החיסונית באמצעות נוגדנים מסוג IGE . התגובה שיוצרים נוגדנים אלו היא כמעט מידית והם מצויים למעשה בכל פינה בגופנו כולל גם בעור. לכן הבדיקה הקלסית לאלרגיה מבוצעת למעשה על ידי חשיפה נקודתית של העור לגורם האלרגי החשוד
בדיקת האלרגיה הזו מבוצעת על ידי טפטוף של סדרת טיפות שונות על הזרוע ודקירת כל טיפה בעזרת דוקרן עדין, המשמש למטרה זו. לא מדובר בזריקה והתחושה היא כמו של עקיצה רגעית ואין מדובר למעשה בבדיקה כואבת. את הבדיקה ניתן לבצע בכל גיל, גם בתינוקות קטנים, היא חפה מתופעות לוואי ובד"כ התינוקות כמעט ואינם חשים בבדיקה עצמה.
לאחר הבדיקה תתבקשו להמתין בחוץ כרבע שעה, במידה ולאחד החומרים קיימת אלרגיה הרי שתוך מספר דקות יופיע אודם נפיחות וגרד מקומי בדומה לעקיצת יתוש קטנה.
כשתכנסו שוב לרופא האלרגיה הוא יעריך את גודל התגובה ואת משמעותה עבורכם ויציע את הגישה והטיפול המתאימים.
הגורמים העיקריים הנבדקים בשיטה זו כוללים מזונות שונים, גורמים סביבתיים (כמו למשל אלרגיה לאבק, חרקים, עובש, אבקני צמחים, חיות מחמד, נוצות ועוד), דבורים וצרעות, תרופות שונות ולעתים גם חומרים קוסמטיים או חומרים תעסוקתיים
בדיקות הדם
ניתן לבצע אבחון של אלרגיה מסוג זה גם על ידי בדיקה ישירה של רמות נוגדני ה IGE על ידי בדיקת דם ואנו מבצעים בדיקה זו כאשר יש אי בהירות או צורך בווידוי כפול של האלרגיה.
בדיקת דם זו המכונה גם RAST, מצויה בסל הבריאות של רוב קופות החולים אך נדרש אישור ולעתים השתתפות עצמית לשם בצוע הבדיקה.
בבדיקה ניתן לבדוק רמה את הרמה של נוגדני IGE שספציפיים לגורמי האלרגיה החשודים.
תבחיני הטלאי
קיימות תגובות אלרגיות שאינן מופיעות באופן מיידי אלא באופן הדרגתי ולרוב בתוך שעות או ימים בודדים . תגובות מאוחרות שכאלו אופייניות בעיקר לדלקות עור כרוניות כמו "אקזמה" או "דרמטיטיס" וכן במצבים של חשד לאלרגיות מסוימות לתרופות, תמרוקים, מתכות או חומרים אחרים - כולל למשל גם אסתמה תעסוקתית.
הבדיקה לסוג זה של אלרגיה מבוצע על ידי הדבקת סדרה של מדבקות המכילות חומרים החשודים כמחוללי אלרגיה. המדבקות מודבקת לגב הנבדק למשך כ 48-72 שעות. ורק לאחר כיומיים, מוסרות המדבקות וניתן לראות האם התחוללה תגובה מקומית כביטוי לאלרגיה.
תופעות הלוואי לבדיקה מסתכמות רק בחוסר הנוחות שבעצם נשיאת המדבקות והאודם והגרד הנלווים לתגובה האלרגית המקומית.
ברוב רובם של מרפאות האלרגיה בארץ מבוצעות בדיקות סטנדרטיות "על פי התקן" הכוללות כ 20 בדיקות בלבד
במרפאתי, החלטנו כחלק מהרצון להרחיב את השירות לבצע בדיקה מורחבת הכוללת בשלב ראשון 30 בדיקות שכולם נבחרו בקפידה לאחר מחקר.
במידה ולא מתגלת אלרגיה בבדיקה זו ובכל זאת קיים חשד משמעותי לאלרגיה ניתן להרחיב את הבדיקה גם לגורמים אחרים כולל למגוון רב של חומרים קוסמטיים, חומרי בישום ואקרילים, שמנים ודלקים, חומרי דבק ופלסטיק, טקסטיל ועוד…. .
בדיקות אלרגיה מיוחדות
במקרים מיוחדים, כאשר החשד לקיומה של אלרגיה הוא גבוה אך לא נמצא הגורם האלרגי בבדיקה רגילה או כאשר הגורם האלרגי החשוד אינו ניתן לבדיקה באמצעים הרגילים אנו מבצעים בדיקות מיוחדות בשיטות שונות כמו למשל על ידי זריקה תוך עורית או על ידי מתן הגורם החשוד בתמיסה מהולה.
לעיתים התגובה האלרגית אינה באה לידי ביטוי כתגובה עורית אלא כתגובה של דרכי הנשימה ואז מבוצעת הבדיקה תוך כדי ביצוע תפקודי ריאה – לסוג זה של בדיקות אנו קורים "מבחני תגר"
ומה לגבי הטיפול ?
לאחר שבוצעה האבחנה של גורם האלרגיה תפקידנו כעת הוא לייעץ למטופל כיצד לזהות את הגורם האלרגיה וכיצד להימנע ממנו.
אין ספק שהמנעות והתרחקות מגורם האלרגיה הוא הצעד העיקרי בטיפול ולכן יש לחשיבות רבה להדריך נכון את המטופל.
לעתים קרובות ההימנעות אינה אפשרית או אינה רצויה ובמקרים שכאלו אני מציע בד"כ טיפול חיסוני שעשוי להפחית את הרגישות או אפילו להעלימה לגמרי.