אלרגיה לתוספי מזון (חומרי שימור, צבע , טעם וריח)
במזונות השונים שאנו קונים וצורכים יש בד"כ תוספים רבים : צבעי מאכל וחומרי שימור. הרשימה של תוספי מזון אלו היא ארוכה מאד וכוללת עשרות רבות של חומרים חלקים טבעיים וחלקם סינטטיים והם כוללים חומרי טעם ורייח, צבעי מאכל, חומרי שימור, ממתיקים, נוגדי חימצון, חומרי עיבוי והסמכה ועוד…
חלק מהחומרים האלו עשוי לגרום לתופעות לוואי אלרגיות ועל כך נדון במאמר .
ניתן לזהות את קיומם של חומרי השימור או התוספים השונים בשמם העברי או האנגלי (כך מקובל בעיקר בארה"ב) או גם על ידי סימול מספרי המקובל יותר בארצות אירופה
כיוון שחלק גדול מהמזונות בארץ מיובאים הרי שהסימון עשוי להשתנות ממוצר למוצר.
בעבר הייתה סברה שתוספי המזון אחראים לבעיות אלרגיות רבות, אך מחקרים מתקדמים מראים שבטיחותם היא גבוהה והם גורמים לבעיות אלרגיות רק באופן נדיר ומערכים שרק רבע אחוז מהאוכלוסיה עשוי להיות רגיש להם. אלרגיה למזונות הרבה יותר נפוצה מאלרגיה לתוספי מזון
הרמזים לקיומה של אלרגיה לתוספי המזון הם :
תגובות המתרחשות מיידית , תוך דקות או שעות ספורות מהאכילה
תגובות שאינן קשורות רק במזון אחד אלא במאכלים שונים
תגובות למאכלים שיוצרו תעשייתית אך לא למאכל שהוכן בבית
להלן רשימת תוספי המזון שנחשדו כגורמי אלרגיה בעבר
סולפיטים - הם הגורמים הבעייתיים העיקריים ולכן הקדשתי לכך פרק נפרד
פראבן - חומרי טעם המצויים גם בתכשירים קוסטמטיים ולכן עשויים לגרום לבעיות עור כולל אקזמה וגרד
Butylated hydroxyanisole (BHA) ו Butylated hydroxytoluene (BHT) חומרים נוגדי חימצון הנמצאים בעיקר בדיגני בוקר וקורנפלקס - תואר מיקרה אחד של אורטיקריה שנגרם מחומר זה
אספרטם Aspartame ממתיק מלאכותי - תועד רק מקרה אחד של אורטיקריה לחומר זה כך שמדובר באלרגיה נדירה
ליזוזים Lysozyme תיאור מיקרה אחד של אלרגיה לחומר זה שהתבטאה באנגיואדמה
Tartrazine (FD&C Yellow 5) חומר צבע שבעבר הרחוק נחשד כגורם לאסתמה אך מחקרים עדכניים לא מצאו כל קשר בינו לבין אלרגיה או אסתמה ולכן אין צורך להישמר מפניו בד"כ.
Sodium benzoate (E211 חומר נגד זהומים הנפוץ במזונות וקיים רק תיאור מיקרה אחד בספרות הרפואית על החמרה באסתמה עקב חומר זה .
מנתול , מנטה וכדומה Spearmint, peppermint, and menthol : מדובר בתרכיבים צמחיים ולעיצתים נדירות מאד תוארה אלרגיה לצמחים אלו
Annatto (E160b) צבע מאכל צהוב המופק מצמח האנטו וושי להמצא במזונות כגון דגני בוקר, מרגרינה, גלידות, שמנים ומשקאות והוא עלול לגרום באופן נדיר מאד לתגובה אלרגית עד כדי אנפילקסיס
Carmine (E120) : קארמין המכונה גם cochineal הוא צבע מאכל המופק מחרק הקרוי Dactylopius coccus costa הוא עשוי להמצא בממתקים, גלידות, יוגורט, עוגיות , סירופים, ליקרים, חומץ, גבינות, חמאה, ריבה, קביאר, ומזונות אחרים וגם בתמרוקים. הוא מסוגל לגרום לתגובות אלרגיות כולל אנפילקסיס וגם לאסתמה תעסוקתית ולעיתים התגובה לחומר היא הדרגתית ולא מיידית
Erythritol — Erythritol (ERT; 1,2,3,4-butanetetrol) : מדובר בממתיק מלאכותי שעשוי להימצא גם ביינות , בירות, סויה, גבינות, פטריות, ענבים ואבטיחים והיו דווחים לתגובות אלרגיות כולל אנפילקסיס
Guar gum (E412): מדובר בחומר דמוי גומי המשמש להרחפה וקישור מרכיבי מזון ולעיתים גם בתרופות דווחו מיקרים של אלרגיה לומר זה כולל אנפילקסיס, אסתמה ונזלת - במיוחד בחשיפה תעסוקתית
Psyllium מדובר בסיבים תזונתיים מצמח הפלטנגו ודווחו ארועים של אלרגיה חריפה כולל אנפילקסיס, אסתמה ונזלת תעסוקתיות
Carrageenan - גלטין שמקורו באצות ים
Lupine : קמח המופק מקטנייה הדומה לבטנים ולכן עלולה לעיתים לךגרום לאלרגיה בילדים הרגישים לבטנים
Pectin חומר המשמ ליצירת ג'ל הדומה במבנו לאגוז קשיו ועלול לגרום לאלרגיות קשות
Gelatin ממקורות שונים עשוי לגרום לתגובות אלרגיות . הגלטין עשוי להמצא גם בחיסונים
Mycoprotein חלבון שמקורו בשמרים עשוי לגרום לאלרגיות במיוחד למי שרגיש לעובש
תבלינים:
מדובר בשם כללי למזונות שונים במוספים בכמויות קטנות בכדי לתבל את טעמו של האוכל הכוונה היא למזונות כמו פלפל, פפריקה קינמון שום ורבים אחרים
במחקר שבוצע בצרפת נמצא שתבלינים עשויים לגרום לאחוז קטן מתגובות אלרגיות למזון במבוגרים אך זה נדיר מאד כגורם אלרגי בילדים
הגורמים העיקריים הם צמחים ממשפחת הסוככיים Apiaceae
והקבוצה השנייה שייכת למשפחת ה שושניים Liliaceae :
מונוסודיום גלוטמאט Mono Sodium Glutamat
"תסמונת המסעדה הסינית" - כך כינו בעבר את תופעות הלuואי שגורם המונוסודיום גלוטמאט. מדובר בחומר שימור העשוי לגרום לתופעות לוואי של כאב ראש, כאבי שרירים וגב, בחילה, הזעת יתר, דופק מהיר, מועקה חזקה ואודם והסמקה. הגורם לכך הוא למעשה חומר הגלוטמאט העשוי להשפיע ישירות על המערכת העצבית.
התגובה לחומר זה היא נדירה ולכן המוסודיום גלוטמאט נחשב לבטוח לשימוש . יש אבל להשתדל לא להיחשף לכמויות גדולות ממנו כאשר קיימת רגישות כלפיו. ייתכן שהחומר עשוי לעורר גם פריחה כמו אורטיקריה ואפילו נזלת אלרגית אם כי זה די נדיר . אסתמה אינה אחת מתופעות הלואי של החומר.
הקשר לדלקות עור אלרגיות ממגע:
חוליםרבים סובלים מאלרגיה עורית עקב מגעם חומרים המצויים בתמרודים או כימיקלים אחרים כמו למשל ניקל, בשמים, פראבנים וד חומרים דומים אחרים
חומרים אלו גורמים בחולים האלרגים לאקזמה עורית.
לעיתים עשויים להופיע חומרים אלו גם במזונות , באופן טבעי כמו הניקל למשל שמקורו בקרקע, או כתוספי טעם רייח ושימור - ובמיקרים אלו תוארו מצבים של פריחה של אקזמה או דרמטיטיס עורית מפושטת וקשה למדי
הטיפול באלרגיה לחומרי השימור
סך הכל הצעד הראשון והעיקרי בטיפול היא הימנעות מתווסף המזון האלרגני
אך המידה ולא ברור מהו הגורם וכאשר התגובות הם משמעותיות מאד יש צורך בבירור אלרגי
מטרת הבירור הוא מצוא האם מדובר באלרגיה לנמזון או לתוספי המזון ולהנחות את המטופל לגבי המנעות נכונה וטיפול נכון בעת החמרה במצבו כולל שימוש באנטיהיסטמינים או במזרק האפיפן