הטיפול בדרמטיטיס האטופית
מנקודת הראות שלי כמומחה לאלרגיה ואימונולוגיה
דרמטיטיס אטופית הידועה גם בכינויה "אסתמה של העור" היא מחלה דלקתית כרונית של העור המתבטאת באקזמה יובש אודם וגרד עז ולוקים בה בעיקר תינוקות וילדים קטנים אך היא יכולה להימשך גם בבגרות ולהופיע לעיתים גם בגיל המבוגר.
סיבת המחלה אינה ברורה אך היא קשורה ברגישות יתר של העור ותגובת יתר של המערכת החיסונית כלפי גורמים שונים העשויים לפגוע בעור.
עד היום התבסס הטיפול בדרמטיטיס אטופית בעיקר על ידי טיפול במשחות שונות - גם קרמים להגנה על העור ושמירת לחותו וגם משחות רפואיות ממשפחת הסטרואידים ומשפחות דומות. במקרים קשים יותר היו מציעים רופא העור לחולים גם על טיפול בפוטותרפיה קרי הקרנת העור ע"י קריה אולטרה-סגולית.
אלא שבשנים האחרונות , יחד עם ההבנה על התפקיד החשוב של האלרגיה והמערכת החיסונית בהשראת המחלה, חל שינוי בגישה הטיפולית ויותר ויותר חולים מופנים אליי לשם טיפול אלרגי ואימונולוגי.
קודם כל התברר שרבים מהחולים בדרמטיטיס אטופית מפתחים אלרגיה למזון עקב העור הפגוע ושאלרגיה למזון זו עשויה בתורה להחמיר את מצב העור ולגרום לדרמטיטיס להפוך לקשה וכרונית.
לא קל לזהות את האלרגיה למזון בילדים עם דרמטיטיס אטופית ולא תמיד ברור הקשר בין המזון האלרגני לבין מחלת העור אך במיקרים הרבים שבהם אני מוצא אלרגיה למזון בילדים (או במבוגרים) עם דרמטיטיס אטופית אני מציע אלימנציה מהמזון העשוייה להביא להטבה ניכרת.
דרמטיטיס אטופית עשויה גם להיות קשורה לאלרגיה לאבק פרוות נוצות ואבקנים ולכן גם כאן עשוייה להיות חשיבות לזיהוי האלרגן ובמיקרים מסויימים אני מציע אפילו טיפול חיסוני כנגד אלרגיות אלו
תופעה חשובה נוספת הקשורה באלרגיה היא התפתחותה של דרמטיטיס אלרגית ממגע בקרב החולים בדרמטיטיס אטופית - מדובר למעשה באלרגיה לחומרי ניקוי ותמרוקים ואפילו אלרגיה למשחות הרפואיות עצמן. אמנם בדיקה זו אינה פשוטה אך היא עשויה להיות חיונית ביותר עבור החולים ואני מבצע אותה כל אימת שיש חשד לאלרגיה ממגע בחולים שלי.
כיוון שדרמטיטיס אטופית היא למעשה מחלה המאופיינת בדלקת אלרגית אני מציע לחולים גם טיפול אנטיאלרגי אינטנסיבי בתרופות שמקורם לפעמים בטיפול באלרגיה ואסתמה רגילות כגון שימוש באנטילויקוטריאנים, אנטיהיסטמינים וטיפולים ביולוגיים שונים
הטיפול הביולוגי הראשון אולי שנוסה בדרמטיטיס אטופית היה הקסולייר Xolair מדובר בנוגדן חד שבטי כנגד מולקות ה IGE האחראית על התגובות האלרגיות המיידיות
טיפול זה הוכיח את עצמו באסתמה ואורטיקריה וגם בחלק (קוטן יחסית) של החולים בדרמטיטיס אטופית - אבל באלו שבהם הוא עזר הרי שהתגובה היתה מצויינת וכבר כמה חולים על דרמטיטיס קשה מאד נהנו מאד מהטיפול הזה.
בהמשך השנים נוסו גם תרופות ביולוגיות אחרות כטיפול בדרמטיטיס אטופית כמו נוגדנים ל IL5 או ל IL17 אך ההצלחה הרבה ביותר התקבלה מהטיפול בנוגדן החד שבטי Dupixent שאושרה לאחרונה ע"י רשות התרופות האמריקאית לטיפול בדרמטיטיס אטופית והוא צפוייה לזכות לאישור גם כאן בארץ.
נוגדן זה פועל כנגד אינטרלוקין 13 ואינטרלוקין 4, שניהם חומרים המשתתפים בתגובה האלרגית וכך מופחתים התסמינים של המחלה או נעלמים כליל.
מבחינת טיפול משלים או תסופי מזון בחולים עם דרמטיטיס אטופית הרי שאני ממליץ בד"כ על בדיקות של רמות ויטמינים וטיפול בהתאם בתוספי מזון וויטמינים מתאימים. כמו כן נמצא שפרוביוטיקה עשוייה לעזור מאד למערכת החיסון ל"הירגע" וליצור עמידות מפני תגובת היתר שלה.
שכיחותה של הדרמטיטיס האטופית בעולם המערבי נמצאת בעלייה מתמדת, כשבארצות הברית מדובר כיום במחלה השמינית בשכיחותה. מספר הילדים בישראל הסובלים מהמחלה עד גיל 10, מוערך בכ-400-300 אלף, כרבע מהם סובלים מהמחלה ברמה בינונית עד חמורה. כאמואר המחלה עוייה להמשך ולהתפרץ גם בבגרות והסבל אז לא פחות קשה.
החולים באטופיק דרמטיטיס סובלים מפגיעה משמעותית בתפקוד ובניהול אורח חיים תקין. ילדים אלה סובלים מקשיים רגשיים וחברתיים, ולעתים נלווה גם עיכוב משמעותי בהתפתחות. בישראל עמותת "קומי עורי" תומכת ומלווה את החולים במידע והדרכה.