יש אין ספור של אלרגיות בעולמנו ואחת המוזרות ביותר היא האלרגיה למים, מדובר בתופעה נדירה אבל בהחלט משהו שניתקלתי בו לא אחת.
האם זה אפשרי בכלל ?
הרי גופנו מורכב מכ 80% מים, מים הם הגורם החיוני ביותר לחיים לאחר חמצן , אז כיצד ייתכן שיצור חי יהיה אלרגי למים ?!
אז פה זה המקום לבאר את פשר התופעה:
כשאנו מדברים על אלרגיה אנחנו מתכוונים ליצירת נוגדנים או תאים של המערכת החיסונית כלפי חומרים שונים המצויים במזון או בסביבה שלנו. למשל מי שאלרגי לדגים קיימים בגופו נוגדנים שבהיקשרם לחלבונים שמקורם בדג ייצרו תגובה אלרגית קשה ומיידית.
במיקה של אלרגיה למים לא כך הדבר. מערכת החיסונית אינה מזהה את המים כגורם אלרגי , אלא מדובר בתגובה של המערכת העצבית. העור שלנו, כידוע, הוא בעל יכולת תחושתית גבוהה הוא מבדיל בין קר לחם, בין יבש לרטוב, בין חלק ומחוספס וכדומה.
בחולים הסובלים מאלרגיה למים, מגיב העור באופן מיידי לתחושת המים המטפטפים או הזולגים על פניו. התחושה שהמים משרים על העור משפעלת בתוך שניות מערכת הזעקה הגורמת לעור להתאדם, לגרד ואפילו להתנפח.
התופעה המתפתחת ניראת כמו פריחה אלרגית לכל דבר והיא קרויה אורטיקריה. במקרה של אלרגיה למים מכונה הפריחה "אורטיקריה אקוואגנית" AQUAGENIC URTICARIA (אקווה היא הילה הלטינית למים)
מדוע זה קורה ?
אנחנו לא יודעים. מדובר בטעות במעין באג במערכת התחושתית אך יש לכך ככל הנראה נטייה גנטית מסוימת.
האם זה מסוכן ?
כנראה שלא, התופעה מתרחשת רק על פני העור ולכן אין תגובות למים הזורמים בעורקינו, המצויים בריאות או ברקמות חיוניות אחרות – לכן התגובה תהיה רק על פני העור ולא תהיה בכך סכנה מיידית. אבל לעיתים בשל עוצמת הפריחה עשויי החולה להרגיש חלש, לחץ דמו עשוי לרדת ותיאורטית הוא עלול להתעלף אז זה נדיר ביותר.
ומה לגבי הטיפול ?
אז כמובן שקודם כל צריכים לאבחן ולהבדיל את האלרגיה ממים מאלרגיות אחרות דומות כמו אלרגיה לזעה או לחום או להפך אלרגיה לקור או למגע פיזי אחר
חולה שיאובחן כסובל מהבעיה יקבל הנחיות לגבי דרכי ההימנעות בהתאם לסוג האלרגיה וחומרתה. חולה כזה יצויד גם בתרופות מתאימות ובהנחיות לגבי השימוש בהם בעת התקף.